Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Τα πρώτα ουσιαστικά βήματα του μπάσκετ στη Σύρο άρχισαν το 1988 με τη βοήθεια της Νομαρχίας Κυκλάδων και την οργάνωση τουρνουά με συμμετοχή της Ελλάς, του Γ.Σ.Ερμούπολης, της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, των Συλλόγων ΟΤΕ, ΔΕΗ, Δημ. Υπαλλήλων.
Το τουρνουά αυτό έδωσε το ερέθισμα δημιουργίας και οργάνωσης σωματείων μπάσκετ. Αναγνωρίσθηκαν από την ΕΟΚ τα σωματεία Ελλάς, Γ.Σ. Ερμούπολης, Βάρη, Πάγος και ορίσθηκε τον Οκτώβριο του 1988 η Τ.Ε. Κυκλάδων. Το 1989 η επιτροπή οργάνωσε τουρνουά με συμμετοχή 8 ομάδων (από σωματεία, Σχολές, Δημ. Υπηρεσίες και Ένοπλες Δυνάμεις), άτυπο πρωτάθλημα των ήδη ανεγνωρισμένων σωματείων, καθώς και σεμινάριο Κριτών.
Την περίοδο 1989-90 έγιναν τα πρώτα επίσημα πρωταθλήματα ανδρών, εφήβων και παίδων με τη συμμετοχή 5 σωματείων. Η Ελλάς Σύρου, πρωταθλήτρια και στα τρία, έλαβε μέρος στο περιφερειακό πρωτάθλημα για άνοδο στην Γ’ Εθνική και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων και Παίδων.
Τον Ιούλιο του 1991 η νεοφώτιστη Τοπική Επιτροπή αναλαμβάνει και φέρνει σε πέρας με επιτυχία την πρώτη μεγάλη διοργάνωση Μπάσκετ στη Σύρο και το νομό μας γενικότερα.
Η τελική φάση του Πανελλήνιου Εφηβικού Πρωταθλήματος γίνεται στο Κλειστό Γυμναστήριο Σύρου με συμμετοχή μεγάλων ομάδων (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός Βόλου, Χαλκίδα, ΄Ικαροι Σερρών, Απόλλων Πάτρας) και συμμετοχή αθλητών «ονομάτων», όπως εξελίχθηκαν στη συνέχεια (Αλβέρτης, Γεωργικόπουλος, Λιαδέλης, Σιούτης, Βαλαβανίδης).
Τον Ιούλιο του 1992 στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας η Μικτή Σύρου αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό.
Το Γενάρη του 1995 η Τ.Ε. διοργανώνει την Α’ φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών με τη συμμετοχή της ΕΚΑΣ Κρήτης, Τ.Ε. Χίου, Τ.Ε. Λέσβου, Τ.Ε. Σάμου, Τ.Ε. Δωδεκανήσων και της γηπεδούχου Τ.Ε. Κυκλάδων. Η διοργάνωση στέφθηκε μάλιστα και από αγωνιστική επιτυχία μιάς και η Τ.Ε. Κυκλάδων παροτρυνώμενη από πολλούς φίλους του αθλήματος τερμάτισε πρώτη και αήττητη σ’ αυτό το τουρνουά.
Τον Ιούνιο του 1995 η Τ.Ε. συνεργάστηκε με το Δ.Ο.Ν.Α. του Δήμου Ερμούπολης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Ε.Δ. και Σ.Α. στην τελική φάση. Πρωταθλήτρια ομάδα αναδείχτηκε ο Στρατός ξηράς.
Τον Απρίλιο του 1996 στη μετονομασία του ΕΑΚ Σύρου σε ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΚΕΛΑ η Μικτή Σύρου αντιμετώπισε την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Η Τ.Ε. Κυκλάδων και το νησί της Σύρου φιλοξένησαν για δεύτερη φορά την τελική φάση του Πανελλήνιου Εφηβικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ τον Ιούλιο του 1996 με τη συμμετοχή των ομάδων ΑΓΕ Χαλκίδας, Απολλωνιάς Πάτρας, ICBS Διεθνές Κολλέγιο, Ίκαροι Σερρών, Γ.Σ. Περιστερίου, Α.Ο. Κεραυνός Λάρισας, Περαϊκός Σύνδεσμος, Α.Σ. Πυρρος ΄Αρτας.
Τον Απρίλιο του 1997 η Τ.Ε. διοργανώνει την τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών με τη συμμετοχή των Επίλεκτων Νότου, Επίλεκτων Βορρά, ΕΚΑΣΘ, ΕΚΑΣΚ, ΕΣΚΑΝΑ.
Ακόμη η Τοπική Επιτροπή με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε στο τουρνουά 3 με 3 (που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ε.Ο.Κ.) στις 19-20 Οκτωβρίου 1996, 22-23 Μαρτίου 1997 και 25-26 Απριλίου 1998 στη Σύρο, καθώς και στις 5-6 Απριλίου 1997 και 6-7 Ιουνίου 1998 στο νησί της Τήνου, και 2-3 Μαϊου στην Σαντορίνη.
Σήμερα τα αναγνωρισμένα σωματεία έχουν γίνει 18: Α.Ο. Σύρου, Α.Π.Ο. Ελλάς, Α.Ο. Μυκόνου, Γ.Σ. Μυκόνου, Α.Ο. Βάρης Σύρου, Α.Ο. Πάγου Σύρου, Α.Ο. Αίολος Τήνου, Τ.Α.Κ. Περιστεριώνας, Φιλαθλητικός Όμιλος Νάξου, Γ.Σ. Πανιώνιος Σαντορίνης, Α.Ο. Φοίνικας Σύρου, Α.Ο. Πάρου, Α.Μ.Ε.Σ. Μαρπησσαϊκός Πάρου, Α.Ο. Αστέρας Σύρου, Όμηρος Ίου, Α.Ο. Γαυρίου Άνδρου, Γ.Ν.Ο. Στενιών Άνδρου και Α.Ο. Άρης Σύρου.